Agenda
In deze agenda staan de openingstijden van het Stadsmuseum en onze lezingen en excursies.
Lezingen
Onze vereniging verzorgt meerdere lezingen per jaar. Deze lezingen zijn gratis toegankelijk voor de leden. In de regionale bladen worden de lezingen aangekondigd. Leden worden via de maandelijkse nieuwsbrief uitgenodigd.
Excursies
Onze vereniging organiseert jaarlijks meerdere excursies.
Een meerdaagse reis, een excursie van 1 dag en een excursie van een dagdeel in de omgeving van Oudewater.
- Dit evenement is voorbij.
Klokken door de eeuwen heen
5 januari, 2023 | 20:00
Op donderdag 5 januari 2023 organiseert de GVO de lezing “Klokken door de eeuwen heen” verzorgd door de heer Peter Schippers. Aansluitend vindt de Nieuwjaarsreceptie plaats.
De lezing en receptie zal plaatsvinden in de Tuinzaal van de Wulverhorst. Aanvang 20:00 uur.
Tijd en het meten van de tijd heeft de mens altijd gefascineerd. Het oudste zijn de tijdmeters waarbij men gebruik maakte van de vier elementen: zand, water, vuur en zonlicht. Zandlopers en zonnewijzers zijn de bekendste toepassingen. Maar wist u dat er in China ook vuuruurwerken gemaakt zijn?
De lezing neemt u mee op een reis door de tijd(meters). Van de middeleeuwen naar de moderne tijd.
Na 1300 doet men een belangrijke uitvinding: mechanische of raderuurwerken worden uitgevonden. Het eerst past men de nog grote en grove ijzeren uurwerken toe in torenklokken, maar in de 16e eeuw hangen fraai vormgegeven klokken bij de welgestelden thuis aan de muur. Ook slaagt men erin om de techniek kleiner te maken. De tafelklokken en horloges doen in dezelfde eeuw hun intrede. Belangrijk is het jaar 1657. Toen slaagde onze bekende landgenoot, de wis- en natuurkundige Christiaan Huygens erin uurwerken te verfijnen door het toepassen van een slinger. Hierdoor gaven ze veel nauwkeuriger de tijd aan.
We volgen eerst de ontwikkeling van de tafelklok en de pendule vanaf de 16e eeuw tot rond 1930. Daarna gaat de lezing verder met de wandklokken. Als rode draad wordt de aandacht vooral gericht op de Nederlandse exemplaren, maar we maken ook uitstapjes naar het buitenland.
Natuurlijk ziet u ook bekende typen, zoals de Friese stoel- en staartklokken.
We sluiten af met wat leuke klokken, zoals: nachtuurwerken, rollende klokken en wekkers.
Spectaculair zijn: de grootste zandloper, de klok met de grootste wijzerplaten en de grootste koekoeksklok ter wereld. Weet u waar je die kunt vinden?
Kortom een boeiende avond met mooie lichtbeelden over een onderwerp waarmee we elke dag te maken hebben: het meten van de tijd.