Sigarenfabriek Gebr. Montijn

In 1846 kochten de broers Jan Adriaan en Pieter Marie Montijn  het oude huis op de hoek van de Korte Havenstraat en de Visbrug dat bekend stond onder de naam ‘het Hooft vol Muijsenesten’. Jan Adriaan en Pieter Marie – 25 en 24 jaar oud – waren de zonen van burgemeester Adriaan Maarten Montijn, die op zijn beurt weer een zoon was van de beroemde patriot Johannes Justus Montijn. Johannes Justus was in de Franse tijd ‘maire’ van Oudewater geworden en deed het zo goed, dat hij na het vertrek van Napoleon gewoon aan mocht blijven. Het ouderlijk huis van de broers, gebouwd door hun grootvader, stond schuin tegenover hun nieuwe aankoop, op de hoek van de Oude Huygensteeg waar nu ‘de Klepper’ staat. Jan Adriaan verdiende de kost als koopman, Pieter Maria was met zijn 24 jaar al burgemeester: van Oukoop.

De gebroeders Montijn verbouwden ‘het Hooft vol Muijsenesten’ tot een fabriek voor snuif en sigaren. Snuif – fijngemalen tabak – werd in kleine hoeveelheden ‘gesnoven’, niet alleen door heren maar ook door dames. Hoewel hun fabriek bepaald niet de enige leverancier van tabakswaren in Oudewater was, liepen de zaken zo goed dat in 1864 het buurpand erbij werd gekocht. Het werd voorzien van een gevel in identieke stijl: een industrieel neo-renaissance paleisje. De achtergevel langs de haven werd in de modernisering niet meegenomen: dat bleef de zeventiende-eeuwse bakstenen gevel. Pieter Marie Montijn had zich inmiddels teruggetrokken uit het bedrijf.

De sigarenfabriek van Montijn was niet bepaald de eerste in Oudewater.  Jan Putman, die aan het einde van de achttiende eeuw in Oudewater was komen wonen, had in de Wijdstraat al een tabaksimperium gevestigd. Zijn bedrijf werd zelfs met een koffiebranderij uitgebreid. Na het overlijden van Jan namen zijn zonen en later zijn kleinzonen het bedrijf over. In 1909 nam Johannes Jacobus Josephus Putman de sigarenfabriek van Jan Adriaan Montijn over. 

In 1919 kocht Johanna Theodora Maria de Veen-Meijer het pand. De fabriek werd verbouwd tot winkel en woonhuis. De twee bogen in de gevel langs de Visbrug werden vervangen door een deur met een breed vitrinevenster. Antonius de Veen had hier zijn kapperszaak. Zijn vrouw verkocht eerst toiletartikelen en speelgoed, later ook huishoudelijke artikelen. In 1963 nam Hendrika Wilhelmina Verroen de winkel over. Zij was een dochter uit het eerste huwelijk van de vorige eigenares. Onder de naam ‘De Veen’ zette zij de winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed voort tot 1980.

Tegenwoordig is in de vroegere sigarenfabriek een reisbureau gevestigd.