Expositie(s) Stadsmuseum Oudewater 2023-2024
→ direct naar de praktische informatie
Evert Rahms
Omdat Evert Rahms als inwoner van Oudewater 200 jaar geleden werd geboren heeft het nieuwe thema van de tentoonstelling betrekking op zijn werk als tekenaar en etser.
De tentoonstelling betreft foto’s van 40 prenten, welke hij gedurende de tweede helft van 19de eeuw in Oudewater en omgeving heeft gemaakt.
Eberhard Cornelis (‘Evert’) Rahms werd op 14 september 1823 in Rotterdam geboren als zoon van bakker Borgerd Rahms en diens tweede vrouw Dirkje Cornelia Meijer. Borgerd Rahms was afkomstig uit Duitsland en was als broodbakker gevestigd in Rotterdam. De jonge Evert volgde in Rotterdam lessen bij het Schilderkundig Genootschap “Hierdoor tot Hoger” en bij “Arti Sacrum”. In 1840 kreeg hij zijn eerste getuigschrift, voor ‘handtekenen’. Vijf jaar later ontving hij zijn diploma als werkend lid. Ondanks de artistieke aspiraties van Evert bepaalde zijn vader dat hij bakker moest worden. In 1845, nog voordat hij zijn diploma kreeg uitgereikt, werd Evert Rahms door het overlijden van zijn vader genoodzaakt om de bakkerszaak over te nemen. Na zijn huwelijk in Oudewater met Johanna Maria Buys begon Evert zijn eigen bakkerij aan de Leeuweringerstraat 40. In 1860 trok hij zich terug uit de bakkerij en begon tegenover in het pand “De Harp” een drukkerij annex boekhandel.
Overigens is niet de complete tentoonstelling herzien. Een belangrijk deel over de geschiedenis van Oudewater blijft gehandhaafd. Ook blijven we met name voor de schooljeugd aandacht besteden aan de tweede Wereldoorlog.
Meer over Evert RahmsHerman de Man
Daarnaast wordt er ook weer aandacht aan het werk van Herman de Man besteed. En wel op twee manieren.
In een aparte vitrine tegenover de boekenkast zijn bekende boeken van hem te zien, waarvan enkele een eerste en tweede druk, bijzondere exemplaren zijn.
Daarnaast wordt er een korte documentaire vertoond waarin Gé Vaartjes, auteur van de biografie over Herman de Man, met Maarten van Rossem het leven en werk van Herman de Man toelichten.
Meer over Herman de ManVoor de Jeugd
Voor de jeugdige bezoeker hebben we een Touchscreen beschikbaar met interactieve puzzels en interessante informatie over Oudewater. Naast deze digitale presentatie beschikken we ook over een originele houten maquette van Oudewater, die situatie uit de 17de eeuw weergeeft.
Unie van Utrecht
En er wordt nog een tweede film vertoond. Een documentaire over de Unie van Utrecht. Deze Unie van Utrecht uit 1579 was het logische vervolg op de eerste vrije statenverkiezing in Dordrecht in 1572 waar ook Oudewater aan deel heeft genomen. Het vervolg op deze Unie van Utrecht was de onafhankelijkheidverklaring of Plakkaat van Verlatinghe van de Nederlanden uit 1581. Het zijn Nettie Stoppelenburg, historisch adviseur en docent bij de Geschiedkundige Vereniging en Maarten van Rossem, die een nadere toelichting geven op deze Unie van Utrecht. Overigens wordt deze documentaire opgeluisterd door een prent van Evert Rahms. Het betreft een steendruk en geeft het beleg en verwoesting van Oudewater in 1575 weer.
Praktische informatie
Locatie:
Het Stadsmuseum Oudewater is gevestigd in het Stadhuis van Oudewater, Visbrug, 3421 AH Oudewater.
Voornamelijk op de zolder, echter is tijdens openingstijden van het Stadsmuseum het gehele Stadhuis toegankelijk ter bezichtiging. In het bijzonder ook het schilderij “De Moord van Oudewater”.
Openingstijden:
De reguliere openingstijden zijn van 14:00-17:00. Met uitzondering van 13 augustus en 9 september. Op 13 augustus herdenken wij de Oudewaterse moord. De deuren gaan dan open om 11:30 en de herdenking start om 12:00. Aansluitend is het stadsmuseum geopend. Op 9 en 10 september is het weer Open monumentendag, op zaterdag zijn wij dan geopend vanaf 10:00.
Entreeprijs:
We vragen een vrijwillige donatie van €2,00
Over de Geschiedkundige vereniging Oudewater
De Geschiedkundige Vereniging Oudewater bevordert de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Oudewater en de aangrenzende dorpen en buurtschappen. De Vereniging organiseert (maandelijkse) lezingavonden, kleine en grote excursies. Ook geeft de Vereniging boeken en geschriften uit. De Vereniging verleent adviezen, beantwoordt vragen en werkt waar mogelijk ook samen met anderen aan het uitdragen van de interesse voor de Oudewaterse historie.
De QR-code wandeling in de binnenstad van Oudewater is hier een voorbeeld van. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging en het TIP.
De Vereniging heeft een bescheiden collectie geschiedkundig interessante boekwerken, beeldmateriaal en voorwerpen. De verzameling is opgebouwd uit giften, bruiklenen en (bodem)vondsten. En, natuurlijk, de Vereniging organiseert het Stadsmuseum Oudewater.
Voor alle activiteiten kan de Vereniging rekenen op de inzet van veel leden/ vrijwilligers.
Neem contact op met de verenigingExposities uit het verleden.
Bekijk een samenvatting van de exposities die in het verleden werden georganiseerd