Stadhuis – Vismarkt – De Klepper
De Visbrug is eigenlijk een verbrede overkluizing over de Linschoten. Op de Visbrug stonden, zoals de naam al suggereert tot 1857 de visbanken. In 1658 werden de vier oude banken vernieuwd en later werd het aantal teruggebracht tot twee. Ze werden jaarlijks verhuurd aan viswijven. De visbanken zijn al te zien op het schilderij van Dirck Stoop (1656) over de Oudewaterse Moord.
Het stadhuis ligt met de voorgevel aan het pleintje van de Visbrug, dat daardoor een der meest centrale plaatsen in de binnenstad werd. Het eerste stadhuis werd rond 1570 gebouwd, waarbij het stadsbestuur vertrok uit de waag. Nadat het stadhuis in 1575 in vlammen was opgegaan werd er aan een nieuw gebouw gewerkt dat in 1588 klaar was. Het nieuwe gebouw werd opgetrokken op de fundamenten van het vorige. Het onderste gedeelte dateert van voor 1575. De hoofdverdieping is uit 1588. Het originele bestek is bewaard gebleven.
De burgemeester/metselaar Van Paemburch ontwierp dit nieuwe stadhuis in de stijl van de Hollandse renaissance. In 1887 werd de buitenkant grondig gerestaureerd, maar niet iedereen was tevreden. Toen in 1968 de kap met de onderliggende verdiepingen in vlammen opgingen kon men de reconstructie aan de hand van het oude bestek uitvoeren. De overgebleven kern werd geheel gerestaureerd, waarbij de restauratie van 1887 ongedaan werd gemaakt. Tot 1997 was het stadhuis weer als zodanig in gebruik.
De voorgevel: de hoofdverdieping is toegankelijk via de statige dubbele trap met bordes. Op de pilasters staan vier 17e eeuwse zandstenen wapen dragende leeuwen.
Onder het bordes geeft een deur toegang tot de kelders. Boven de deur is een steen aangebracht met het wapen van Holland. Boven het bordes zijn drie gevelstenen waarop de wapens van de steden Delft, Oudewater en Alkmaar ( vlnr) afgebeeld. Zij symboliseren het samenwerkingsverband van deze steden. Daar boven staat het beeldje van Vrouwe Justitia. Ter hoogte van de zolder staat in vergulde cijfers het jaartal 1588. In het torentje op het dak hangt een Hemonyklokje uit 1669, dat ieder jaar geluid wordt bij de herdenking van de Oudewaterse Moord.
Het interieur:
In de raadzaal, “De Sael”, werd tot 1811 rechtgesproken. De haardstenen zijn uit 1611, het schilderij van Justitia dateert uit 1650.
In de trouwzaal, “Camer”, zijn de schouwfiguren van Adam en Eva uit 1614, het schilderij van de Oudewaterse Moord van Dick Stoop uit 1656.
De huidige burgemeesterskamer was oorspronkelijk de keuken met kastdeuren uit 1614.
Na de verhuizing van de ambtenaren naar het Stadskantoor (1977) wordt het stadhuis alleen nog gebruikt voor raadsvergaderingen, huwelijken en representatieve doeleinden. Sinds 11 oktober 2014 is de zolder in gebruik als stadsmuseum.
De Klepper. Oorspronkelijk een patronaatsgebouw, dat dateert uit 1916, dat bestemd was voor het R.K. verenigingsleven. Hier kwamen de verenigingen bijeen en in de grote zaal werden uitvoeringen gegeven. Boven het ingangsportiek staat in twee cirkels het bouwjaar gebeeldhouwd. Daarboven hangt een natuurstenen plaquette waarop een voorstelling van Sint Antonius en de tekst “Sint Antonius Patronaat”. Het gebouw heeft lange tijd een sociaal-culturele functie voor jongeren gehad, los van de rooms-katholieke kerk. Momenteel heeft het gebouw een sociaal-culturele functie voor alle groeperingen en geledingen der bevolking, voor feesten, recepties, toneel-en muziekuitvoeringen.
Na “patronaat Sint Antonius” heeft het gebouw meerdere namen gehad, waaronder Thaliatheater, Tjou en tegenwoordig kent iedereen het onder de naam Cultureel centrum “De Klepper”.
Deze tegel werd gefinancierd door:
Partycentrum “de Klepper”
Kapellestraat 1-3
3421 CT Oudewater
Tel. 0348-563390
website
en gerealiseerd door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater
UA-70404459-1