Adrianus van der Lee

Adrianus van der Lee (28 april 1854 te Oudewater – 13 mei 1920 te Hekendorp) was de zoon van Gijsbert van der Lee, de oprichter van de touwfabriek in Klein-Hekendorp, en van Marretje Regtuijt. Op 10 augustus 1882 trouwde hij met Christina Maria Vriesman.

Adrianus van der Lee volgde zijn vader op als directeur van de touwfabriek in Klein-Hekendorp. In deze tijd vond een deel van de werkzaamheden, zoals het spinnen, nog plaats bij de oude baanschuren aan de Biezenwal. Van der Lee was mede-oprichter van de Nederlandse Kabelfabriek te Delft.

Van der Lee was de laatste directeur van de lijndraaiersknechtsgildebeurs in Oudewater. De beurs was in 1731 opgericht door het stadsbestuur op verzoek van de diaconie van de Gereformeerde kerk, die niet meer kon voorzien in het grote aantal hulpbehoevende lijndraaiersknechts. In 1917 was er nog maar één lijndraaier die ingeschreven was in de beurs. Om die reden besloot het gemeentebestuur de taak van de beurs over te nemen en het geld van de beurs te besteden aan het onderhoud van het stadhuis. Van der Lee droeg het archief van de beurs over aan de gemeente Oudewater. Dit archief is nu ter inzage bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Ook de kist, voor de boekhouding en het geld van de beurs, is bewaard gebleven en te zien in Het Touwmuseum in Oudewater.