Jan Montijn

1924 – 2015 – Schilder

Jan Montijn werd op 13 november 1924 in Oudewater geboren in een gereformeerd gezin. Als jongen wordt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog, zonder de consequenties daarvan te overzien, lid van de nationaal socialistische jeugdstorm. Hij monstert aan bij de Kriegsmarine, wordt vervolgens naar het oostfront gestuurd en komt terecht in de loopgravenoorlog in Koerland. Na de Tweede Wereldoorlog meldt hij zich bij het vreemdelingenlegioen, waaruit hij later ontsnapt. Terug in Nederland wordt hij als collaborateur in Oudewater niet meer geaccepteerd en wordt hij vrijwilliger in 1950 bij het Nederlandse leger in Korea. Hierdoor werd zijn verleden als gecompenseerd beschouwd. Hij raakt echter in een psychologische crisis. Door alles op te schrijven wat hij heeft meegemaakt komt hij er weer bovenop.

Hij zet zich in voor de noodlijdenden in Laos en Cambodja, door tijdens gevaarlijke tochten te zorgen voor de aanvoer van medicijnen. 

Hij is inmiddels een internationaal bekende schilder, graficus, tekenaar en dichter geworden. Werk van hem bevindt zich onder andere in het Stedelijk Museum in Amsterdam, en in het Museum of Modern Art in New York.

Over het roerige leven van Jan Montijn schreef Dirk Ayelt Kooiman de biografische roman Montijn.
Montijns tekeningen en aquarellen vormen in het boek Asia een monografie.
Een monografie over Montijns etsen is de uitgave Montijn, het grafische werk.

Terug naar alle beroemde inwoners