De rijke koopman Boudewijn Rampensis kocht in 1654 voor 2200 een groot huis op de zuidhoek van de Kapellestraat en het Heilig Leven. De jaren daarna werd het door belangrijke mensen zoals de stadssecretaris Hugo de Hoy bewoond.
Het grote huis heeft ook als schuilkerk gediend tijdens de statie van de Jezuïet, dat duurde tot 1705. In 1709 kwam de eerste priester naar Oudewater.  
Na de bouw van het kerkje aan het Heilig Leven in 1803 werd deze schuilkerk afgebroken. Van 1820 tot 1829 was hier de katholieke begraafplaats. De begraafplaats is nog steeds zichtbaar door de herdenkingssteen in de hoge muur. Nadat de parochianen jarenlang hadden gespaard voor een grotere kerk, werd in 1881 begonnen met de bouw van Franciscuskerk en een nieuwe pastorie. Het ontwerp van beide gebouwen is van Everhardus Johannes Margry. Hij was een leerling van P.J.H. Cuypers bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam.

In dit markante gebouw is nu The Alignment House gevestigd. The Alignment House helpt organisaties bij het bepalen van een sterke positionering.

Deze tegel werd gefinancierd door:
The Alignment House
en gerealiseerd door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater

UA-70404459-1