Sluisbrug en Amsterdamse Veer

De sluis bij de Sluisbrug dateert al uit de 14e eeuw. Via deze sluis werd het overtollige water uit de polders door de Lange Linschoten afgevoerd naar de Hollandsche IJssel. De brug dateert in haar huidige vorm uit 1767. Sluis en brug zijn diverse malen gerestaureerd.
Het Amsterdamse Veer is genoemd naar het beurtveer op Amsterdam. Tweemaal per week vertrok hier de trekschuit met passagiers, touw voor de VOC, post en andere goederen. In Amsterdam werd aangelegd op het Rokin.

De verbetering van het wegennet en de aanleg van de spoorwegen betekenden het einde voor de trekschuiten.

In 1575 werd Oudewater ingenomen door de Spanjaarden. Soldaten trokken moordend en plunderend door de stad. Hier aan het Amsterdamse Veer had een groep mensen zich verstopt in een groot boerenhuis, ‘de Haversack’. De Spanjaarden namen hen mee naar buiten en staken met zwaarden en dolken op hen in. Alleen Japikje Pietersdochter en haar moeder overleefden de moordpartij. Doordrenkt van het bloed kroop Japikje onder de doden uit. Zij werd meegenomen door een Spaanse soldaat en later vrijgekocht. Haar moeder lag drie dagen tussen de doden en werd toen meegenomen door een vrouw uit het Spaanse leger. Moeder en dochter vonden elkaar terug. Ondanks haar verwondingen en het verlies van enkele vingers werd Japikje 88 jaar. Zij stierf in 1653. Het huis ‘de Haversack’ is afgebroken. In 1876 werd hier een nieuw groot pand gebouwd, dat o.a. dienst heeft gedaan als belastingkantoor en huishoudschool. Nu zijn het twee woonhuizen.

Deze tegel werd gefinancierd door : Coop Heijmans  Joostenplein 35
3421TC  Oudewater
Tel: 0348- 562 671
website    www.coop.nl
en gerealiseerd door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater
UA-70404459-1